Banden

Veilig en comfortabel autorijden begint met goede banden

12-04-2021
 

We maken nogal wat kilometers per jaar met onze auto. Daarbij is het belangrijk dat de goede autobanden onder je auto zitten om veilig en comfortabel van A naar B te komen. Maar welke autobanden zijn geschikt voor jouw auto en passen bij jouw rijstijl? En hoe zit het nou eigenlijk met winterbanden, zomerbanden en all-season-banden? Er is een enorme keuze uit merken en soorten autobanden. Het is dus belangrijk om je goed te oriënteren voor je autobanden koopt. Daarnaast is het zaak om je autobanden goed te onderhouden zodat ze langer meegaan, want over het algemeen zijn autobanden niet echt goedkoop. Kortom, autobanden kopen gaat verder dan je bandenmaat en het seizoen. De autobanden-vergelijkers van Tiregom.nl hebben een paar slimme tips op een rij gezet waar je op moet letten.


Houd de bandenspanning in de gaten

De brandstof wordt er niet goedkoper op, dus wil je graag zo lang mogelijk doen met elke liter. Slijtage van je banden en zuinig rijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je banden de juiste spanning hebben scheelt dat echt aanzienlijk in brandstofverbruik. Daarnaast slijten je banden gelijkmatig zodat ze langer meegaan. En niet geheel onbelangrijk, banden op spanning zorgen voor een betere wegligging. Ook de kans op een klapband wordt zo significant kleiner. De vuistregel is dat je elke twee maanden je bandenspanning moet controleren. Dat doe je met een bandenspanningsmeter die je bij elke benzinepomp vindt. Je weet wel, waarmee je ook je banden oppompt. Het is ook mogelijk om je autobanden te vullen met stikstof in plaats van lucht. Hiermee behouden ze aanzienlijk langer de juiste spanning. Moderne auto’s hebben een zogenaamd TMPS-systeem aan boord. Dit is een ingebouwd controlesysteem voor je bandenspanning, als die te laag is gaat er een lampje branden op het dashboard.


Wees alert op slijtage

Autobanden slijten na verloop van tijd, dat spreekt voor zich. Het profiel wordt minder en er ontstaan gladde plekken. Het gevolg is dat je minder grip op de weg hebt en in het ergste geval wegglijdt omdat het wegdek bevroren is of omdat er een plas olie ligt. Daar moet je natuurlijk niet aan denken. Check daarom regelmatig de slijtage van je autobanden. Over het algemeen slijten ze voor meer dan achter. Dit wordt veroorzaakt door het sturen, remmen en de voorwielaandrijving die veel auto’s hebben. Een goede tip is om de achterbanden en voorbanden regelmatig om te wisselen. Op die manier slijten ze alle vier regelmatiger en gaan je banden veel langer mee. Controleer de zogenaamde slijtage indicator die alle banden hebben. Dat is een harder stukje rubber die over de hele band in het profiel zitten. Wanneer het profiel op gelijke hoogte is als de slijtage indicator is het tijd om de band te vervangen.


Balanceren en uitlijnen rijdt beter

Bij de montage van autobanden worden deze onder een hoek onder je auto gezet. Na verloop van tijd kan die hoek veranderen en staan je banden dus scheef. Als dat gebeurt zullen je banden, ophanging, remmen en wiellagers sneller slijten. Door je wielen weer uit te laten lijnen voorkomen je onnodige slijtage en zal je auto weer zuiniger en comfortabeler rijden. Het kan ook zijn dat je stuur gaat trillen als je bijvoorbeeld op de snelweg wat harder rijdt. Dan raden we je aan om je wielen te laten balanceren. Dit zorgt dat je banden en het wegdek efficiënter contact maken en dat voorkomt ook weer onnodige slijtage.


Toe aan nieuwe banden?

Op een gegeven moment is een autoband niet meer te repareren of zo ver afgesleten dat je toch een nieuwe moet gaan kopen. Banden worden bij de jaarlijkse APK-keuring afgekeurd als het profiel minder is dan 1,6 millimeter. Wij raden je aan om je banden te vervangen als je profiel tegen de 2,5 millimeter aanzit. Dan weet je zeker dat je veilig de weg op gaat. Hoeveel nieuwe banden kosten is heel afhankelijk van het type band en de bandmaat. A-merken zoals Michelin, Continental, Vredestein of Goodyear zijn uiteraard duurder dan minder bekende merken en huismerken. Daarentegen zijn banden van de bekende merken wel kwalitatiever en gaan langer mee. Als het enigszins mogelijk is adviseren we om alle banden van hetzelfde merk te nemen. Profielen van verschillende merken verschillen ook van elkaar. Wanneer je dat niet doet is het wel nodig om de banden op dezelfde as van hetzelfde merk te laten zijn.


Is reparatie een optie?

In sommige gevallen kan een autoband gerepareerd worden. Over het algemeen is reparatie een optie als het lek zich in het loopvlak bevindt en je de auto direct aan de kant hebt gezet. Er kan dan een zogenaamde rubberen plug of prop geplaatst worden die het lek dicht. Sommige bandenspecialisten demonteren ook de hele band en repareren hem van binnenuit voordat ze hem terugplaatsen. Het is sowieso heel belangrijk dat je niet doorrijdt met een lekke band. Hierdoor kan de buitenband, binnenband en het wiel ernstig beschadigen waardoor je voor aanzienlijk hogere kosten komt te staan.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Er zijn geen aanvullende artikelen gevonden over dit onderwerp


Direct vergelijken

Vergelijk direct meer dan 25 verzekeraars op basis van je persoonlijke situatie en vind de goedkoopste autoverzekering!

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] goedkoopste-autoverzekering.com
Direct contact

© 2024 Goedkoopste-autoverzekering.com - Alle rechten voorbehouden