Dekking

Welke dekking bij welke auto kiezen?

09-01-2024
 

De standaard WA-verzekering voor auto’s is de minimaal verplichte verzekering die je dient af te sluiten voor je auto. Echter kan het zo zijn dat je wat extra dekking wilt hebben omdat je een dure auto hebt, of zelfs volledige dekking wil omdat je een dure en nieuwe auto rijdt. Wanneer kies je voor welke dekking? Dat is de vraag die we in deze blog gaan beantwoorden.


Welke dekkingen zijn er?

Wanneer je kiest voor een WA-verzekering, WA-plus (beperkt casco) of een volledig casco (allrisk) verzekering, hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd en waarde van je auto, je financiële situatie, en je bereidheid tot het nemen van risico's.

WA-verzekering: Deze basisverzekering is de minimum wettelijke verplichting en dekt schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Ideaal voor oudere auto's waarvan de waarde relatief laag is, zodat je niet te veel premie betaald en daarvoor niet voldoende terugkrijgt. Een auto met een dagwaarde van minder dan € 10.000 wordt vaak voorzien van de standaard WA-verzekering. Echter is het wel zo dat de WA-Plus verzekering vaak nog geen euro duurder is op maandbasis, maar wel schade door storm, ruitschade en diefstal vergoedt.

WA-Plus verzekering: Deze biedt naast de WA-dekking ook bescherming tegen bepaalde vormen van schade aan je eigen auto, zoals diefstal, storm- en brandschade. Deze autoverzekering is geschikt voor ongeveer dezelfde categorie auto’s als bij de WA-verzekering, namelijk met een dagwaarde tot ongeveer € 10.000. Heb je een auto met een hogere dagwaarde dan € 10.000? Dan is het zeker een goed idee te kijken naar een allrisk autoverzekering.

Volledig casco (allrisk): De meest uitgebreide dekking, geschikt voor nieuwe of waardevolle auto's. Deze verzekering dekt vrijwel alle schade aan je eigen auto, zelfs als de schade door eigen schuld is veroorzaakt. Wanneer de schade is veroorzaakt door eigen schuld, daal je wel op de bonus/malus ladder en ga je dus meer betalen voor je verzekering. Hiervoor kun je eventueel (en slechts bij enkele verzekeraars) een no-claim beschermer nemen. De allrisk verzekering is ideaal voor bestuurders die maximale zekerheid en bescherming willen voor hun waardevolle bezit. Let er op dat de premie voor een allrisk verzekering significant hoger ligt dan het geval is bij de standaard WA-verzekering en de iets uitgebreidere WA-Plus verzekering.

De keuze voor een bepaalde dekking hangt af van hoeveel risico je zelf wilt dragen en de waarde van je auto. Het is altijd raadzaam om je financiële situatie en de waarde van je auto regelmatig te beoordelen om te zien welke verzekering het beste bij je past.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Er zijn geen aanvullende artikelen gevonden over dit onderwerp


Direct vergelijken

Vergelijk direct meer dan 25 verzekeraars op basis van je persoonlijke situatie en vind de goedkoopste autoverzekering!

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] goedkoopste-autoverzekering.com
Direct contact

© 2024 Goedkoopste-autoverzekering.com - Alle rechten voorbehouden